چهارشنبه ۶ آبان ۱۴۰۵ - ۱۰:۱۱
برپایی سلسله‌نشست‌های علمی «خون‌خواهی رهبر شهید» در خوزستان

حوزه/ معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان از برگزاری سلسله‌نشست‌های استانی «خون‌خواهی رهبر شهید»، در شش محور فقهی، تاریخی، حقوقی، بین‌المللی، اجتماعی و ادبی خبرداد.

حجت‌الاسلام محمد میرعلایی معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان در گفت‌وگو با خبرگزاری حوزه در اهواز از برگزاری سلسله‌نشست‌های استانی «خون‌خواهی رهبر شهید»، در شش محور فقهی، تاریخی، حقوقی، بین‌المللی، اجتماعی و ادبی خبر داد.

معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان اظهار داشت: ایده اولیه این سلسله‌نشست‌ها پس از پیام مقام معظم رهبری در پی تشییع رهبر شهید و تأکید بر ضرورت خون‌خواهی شکل گرفت. پس از طرح بحث ضرورت اقدام در برابر جریان‌های تضعیف‌کننده این مطالبه از سوی دفتر سیاسی حوزه علمیه، موضوع در دستور بررسی قرار گرفت.

وی یادآور شد: با توجه به اینکه یکی از رسالت‌های پژوهش حوزوی، تولید پژوهش‌های کاربردی و پشتیبان تبلیغ دین است، تبیین مبانی دینی و عقلایی حکم خون‌خواهی ضرورت یافت. بر همین اساس، برگزاری نشست‌های علمی با رویکردهای مختلف برای تبیین این موضوع و پاسخ‌گویی مستدل به شبهات پیش‌بینی شد.

حجت‌الاسلام میرعلایی ضمن تبیین اهمیت این نشست ها، عنوان کرد: مهم‌ترین ضرورت، تبیین مبانی و گفتمان‌سازی برای خون‌خواهی است. این فرایند ضمن تثبیت موضوع در فضای عمومی، زمینه پاسخ‌گویی به شبهات و تبیین ابعاد دینی، حقوقی و اجتماعی آن را فراهم می‌کند. خون‌خواهی صرفاً موضوعی احساسی نیست؛ بلکه ابعاد و پیامدهای گسترده‌ای برای جامعه و آینده کشور دارد. این سلسله‌نشست‌ها می‌کوشد ظرفیت‌های علمی این موضوع را شناسایی و آثار عملی آن را تبیین کند.

وی هدف این نشست ها را تبیین مبانی دینی خون خواهی خواند و گفت: هدف اصلی، تبیین مبانی دینی و عقلایی حکم خون‌خواهی و گفتمان‌سازی در این زمینه است، در مرحله نخست اساتید حوزه و دانشگاه و فضلای حوزوی به‌عنوان مخاطبان تخصصی در نشست‌ها حضور می‌یابند، اما مخاطب نهایی برنامه، فراتر از جامعه نخبگانی است و جامعه ایران و افکار عمومی بین‌المللی را نیز در بر می‌گیرد.

معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان، تصریح کرد: برنامه‌ریزی شده محتوای علمی تولیدشده در نشست‌ها، با استفاده از حلقه‌های تکمیلی و فعالیت‌های آموزشی و ترویجی، به لایه‌های میانی جامعه و عموم مردم منتقل شود.

حجت‌الاسلام میرعلایی پیرامون محور های ششگانه این نشست ها، ابراز کرد: برای بررسی کاربردی و همه‌جانبه موضوع، شش محور در نظر گرفته شده است. محور نخست، مبانی فقهی خون‌خواهی، مفهوم انتقام و عناوین مرتبط در فقه را بررسی می‌کند، محور دوم به تاریخ و سیره پیامبر اکرم(ص) و اهل‌بیت(ع)، نمونه‌های خون‌خواهی و بررسی مبانی اقدام یا تأخیر در آن اختصاص دارد.

وی یادآور شد: محورهای سوم و چهارم به حقوق جزای ایران و حقوق بین‌الملل می‌پردازند و موضوعاتی مانند عناوین اتهامی، مراجع صالح رسیدگی، ضمانت‌های اجرایی و ظرفیت‌های حقوقی پیگیری جنایات را بررسی می‌کنند.

معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان، تأکید کرد: محور پنجم، ابعاد اجتماعی خون‌خواهی، عوامل شکل‌گیری، ماهیت و آینده آن را مطالعه می‌کند و محور ششم نیز با تمرکز بر شاهنامه فردوسی و ادبیات کهن ایران، جایگاه کین‌خواهی و دادخواهی را در فرهنگ ایرانی بررسی خواهد کرد که برای هر محور، یک نشست مستقل پیش‌بینی شده است.

وی پیرامون شیوه اجرایی این نشست ها گفت: برای هر نشست اصلی، چند پیش‌نشست با حضور صاحب‌نظران همان حوزه برگزار شده تا مسائل محوری و چارچوب بحث مشخص شود. در نشست اصلی نیز دبیر علمی، طرح بحث را ارائه می‌کند و متن آن پیش‌تر در اختیار حاضران قرار می‌گیرد. این سازوکار به تمرکز مباحث، جلوگیری از کلی‌گویی و ارتقای غنای علمی نشست‌ها کمک می‌کند.

حجت الاسلام میرعلایی ابراز کرد: با توجه به گستردگی موضوع و نبود بانک اطلاعاتی جامع، شناسایی متخصصان از طریق شناخت اولیه، پرس‌وجو و معرفی صاحب‌نظران به یکدیگر انجام شد، هرچند ادعای شناسایی همه متخصصان وجود ندارد، اما تلاش شده در هر محور از ظرفیت علمی افراد متخصص همان رشته استفاده شود و ملاحظات علمی در انتخاب استادان مورد توجه قرار گیرد.

وی بیان کرد: ایده اولیه از دفتر سیاسی حوزه علمیه مطرح شد و معاونت پژوهش حوزه علمیه استان خوزستان، طرح را توسعه داد و اجرای آن را به پژوهش‌سرای حوزه علمیه خوزستان سپرد، معاونت پژوهش و دفتر سیاسی، پیگیری و هدایت طرح را بر عهده دارند. همچنین در هر محور، از ظرفیت‌های علمی حوزه و دانشگاه در استان استفاده می‌شود تا همکاری این دو نهاد در یک فعالیت پژوهشی مشترک تحقق یابد.

معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان پیرامون برنامه‌های تکمیلی و دستاوردهای مورد انتظار این نشست ها گفت: سه برنامه تکمیلی پیش‌بینی شده از جمله استخراج سرفصل‌ها و نظام مسائل از نشست‌ها و واگذاری ده‌ها مسئله پژوهشی به حدود ۴۰ مدرسه علمیه استان، با هدف برگزاری ۸۰ تا ۱۰۰ نشست علمی است.

وی خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاه‌های یک تا سه‌روزه برای حلقه‌های میانی، از جمله فعالان تجمعات و فضای مجازی، با هدف انتقال محتوای علمی به جامعه است.

حجت الاسلام میرعلایی درباره مهم‌ترین دستاورد مورد انتظار از این سلسله‌نشست‌ها تأکید کرد: مهم‌ترین دستاورد مورد انتظار، تبیین دینی و عقلایی مبانی خون‌خواهی و شکل‌گیری گفتمانی مستند در این زمینه است؛ گفتمانی که ابعاد، آثار و پیامدهای این موضوع را به‌صورت علمی بررسی کند و زمینه شناخت دقیق‌تر آن را در جامعه فراهم آورد.

وی با اشاره به اهمیت استمرار این حرکت پژوهشی در سطح ملی، تصریح کرد: پیشنهاد ایجاد دبیرخانه برای برگزاری همایش ملی در آینده نزدیک در دست بررسی است. همچنین در صورت فراهم شدن امکانات، الگوی همکاری علمی حوزه و دانشگاه که در این طرح دنبال می‌شود، می‌تواند در موضوعات دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد و توسعه یابد.

انتهای پیام. /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha